Citrom krémlikőr

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Citrom krémlikőr
Hozzávalók:
  • 5 db citrom (vagy lime)
  • 0,5 liter vodka (Tipp: a Kalinka vodka üvege tökéletesen megtisztítható, benne ajándékként adható is a likőr, mert semmiféle márka jelzés nem marad rajta.)
  • 1 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl zsíros habtejszín
  • 1 kávéskanál vaníliaaroma

Elkészítése:

A citromokat forró víz alatt alaposan megmossuk, hogy eltávolítsuk róluk a szennyeződéseket és esetleges viaszos bevonatot. Nagyon vékonyan lereszeljük a héjukat, ügyelve arra, hogy a fehér, kesernyés rész ne kerüljön bele.

A reszelt citromhéjat jól zárható üvegbe tesszük, és felöntjük a vodkával. (Akár közvetlenül a fél literes vodkás üvegbe is tehetjük a héjat.) Azonnal gyönyörű zöld színt kap az ital. Az üveget lezárjuk, és hűtőben érleljük 1-2 napig. Időnként felrázzuk, hogy az ízek jobban kioldódjanak.

Két nap elteltével a vodkát mull lapokkal bélelt szűrőn átszűrjük, hogy eltávolítsuk belőle a citromhéjat. Közben a vízből és cukorból szirupot főzünk: a keveréket addig melegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Hagyjuk a szirupot szobahőmérsékletűre hűlni.

A lehűtött szirupot a leszűrt alkoholos részhez adjuk, majd beleöntjük a tejszínt, és vaníliával ízesítjük. Az egészet alaposan elkeverjük, hogy sima, krémes állagot kapjunk. Az elkészült likőrt üvegekbe töltjük, lezárjuk, és hűtőben tároljuk.

Ez a frissítő, krémes citromos ital remekül illik desszertek mellé vagy önállóan fogyasztva is különleges élményt nyújt!