Mákos kiflicskék

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mákos kiflicskék

Hozzávalók:
Tészta:

  • 375 g finomliszt
  • 6 g sütőpor
  • 150 g vaj (hideg)
  • 1 tojás
  • 60 g porcukor
  • 75 ml tej

Töltelék:

  • 200 g darált mák
  • 100 ml tej
  • 100 g cukor
  • 0,5 citrom héja
  • 0,5 citrom leve
  • sárgabarack lekvár

Elkészítése:

Tészta:

A lisztben elkeverjük a sütőport és a porcukrot. A vajat kockákra vágjuk és elmorzsoljuk gyorsan a liszttel, ezután hozzáadjuk a tojást és a tejet, majd gyors mozdulatokkal összeállítjuk tésztát.

Folpackba csomagoljuk és néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Töltelék:

A tejet a cukorral felforraljuk.

A mákhoz hozzáadjuk a citrom héját és a levét, ezután ráöntjük a tejet és jól összekeverjük, majd kihűtjük.

Ha kihűlt, akkor 1-2 evőkanálnyi vagy annyi lekvárt adunk hozzá (ha szükséges, nekem kellett, mert kissé morzsálódott), amivel megtartja az alakját, kissé tapad.

Formázás és sütés:

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Egyet magunk elé vegszünk, a többit visszatesszük a hűtőbe. A tésztát enyhén lisztezett felületen, folyamatosan forgatva vékony körlappá nyújtjuk (kb 35-38 cm átmérőjűre). Rákenjük a mákos töltelék harmadát úgy, hogy a közepén a tésztának 3-4 cm-t szabadon hagyunk, majd a tésztát felvágjuk 16 körcikkre.

A cikkekből kis kifliket formázunk (a szélesebbik oldalától kezdve lazán feltekerük), majd sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk.

170 fokra melegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb 20 perc alatt megsütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne barnuljanak meg a kiflik túlságosan!

Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.