Lekváros-grízes mézes krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Lekváros-grízes mézes krémes

Hozzávalók:
Tészta:

  • 9 evőkanál tej
  • 9 dkg margarin
  • 1 ek szódabikarbóna
  • késhegynyi szalalkáli
  • 60 dkg finomliszt (a méztől és a liszt minőségétől függően lehet több is)
  • 1 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 15 dkg méz

Krém:

  • 0,5 l tej (ebből szoktam a tésztába valót kimérni)
  • 4 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál búzadara
  • 1,75 dl habtejszín
  • sárgabarack lekvár

Máz:

  • 10 dkg vaj
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 3 evőkanál cukor

Elkészítése:

Tészta:

A tojást a cukorral alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejet, mézet, szódabikarbónát és a margarint is. Közepes lángon, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a massza sötétbarna nem lesz és a habja elfő.

Vigyázat, válasszunk nagy edényt, mert fel fog habzani!

A mézes-tojásos masszát hűtsük ki.

Egy edénybe mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a szalalkálit és öntsük hozzá a mézes keveréket. Kezdjük el összeállítani a tésztát. Ha szükséges, ragad, akkor adjunk még hozzá apránként annyi lisztet, amennyit felvesz és már nem ragad. Ha véletlenül túl lisztezzük és szétesik a tészta akkor se ijedjünk meg, adagoljunk apránként hozzá kevés tejet és gyúrjuk össze.

Sütés:

A tésztát 4 részre osztjuk. A kimért tésztákat egyenként kinyújtjuk 31*31 cm-es lapokká (erre használhatunk sablonokat is, amit a sütőpapír hátuljára rajzolunk).

Egy villával néhány helyen megszurkáljuk, majd 160 fokra melegített sütőben, egy nagy tepsi hátulján 8-10 perc alatt megsütjük a lapokat.

Ne lepődjünk meg, kihűlés után nem lesznek nagyon kemények a lapok!

Krém:

A búzadarát és a cukrot elkeverjük a tejben, majd sűrűre felfőzzük. Folpackkal letakarjuk és teljesen kihűtjük.

A tejszínt felverjük keményre, majd összeforgatjuk a kihűlt tejbegrízzel.

Összeállítás:

Az egyik lapot egy nagy tálcára vagy nyújtódeszkára tesszük, rákenjük a krém felét és rátesszük a következő lapot. Ezt megkenjük jó alaposan lekvárral, majd ráteszünk egy másik lapot és kissé rányomkodjuk. Erre rékenjük a maradék krémet és befedjük az utolsó lappal, amit szintén rányomkodunk kissé.

A mázhoz kezdjük el felolvasztani a vajat, majd adjuk hozzá a cukrot és a kakaóport, keverjük csomómentesre. Főzzük alacsony lángon addig, amíg a cukor szemcsék elolvadnak.

A mázat egyenletesen oszlassuk el a sütemény tetején, majd szeleteljük néhány óra (vagy egy éjszaka) pihentetés után, mikor teljesen megpuhult.