Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Tetejére:
Elkészítése:
A liszthez hozzáadjuk a sót és a porcukrot, majd az egészet összemorzsoljuk a puha vajjal. Ezután belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, beleöntjük a tejet és tésztát gyúrunk a hozzávalókból.
Folpackba csomagoljuk a tésztát és hűvös helyen 30 percig pihentetjük.
A búzadarából és a tejből sűrű tejbegrízt főzöünk, majd kihűtjük. Ezután belekeverjük a kiengedett gesztenyét, rumaromát és a narancshéjat, majd alaposan összekeverjük az egészet.
A tésztát 2 részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk kb 15*25 cm-es téglalappá, majd rákenjük egyenletesen a töltelék felét. A két rövidebbik szélét kissé ráhajtjuk a töltelékre, majd a hosszabbik oldala mentén feltekerjük lazán.
Tepsire tesszük a két bejglit. A tojást, ami a kenéshez kell, azt szétválasztjuk. Tojássárgával lekenjük a bejgliket és hideg helyre tesszük, amíg rászárad.
Amikor a tojásságája megszáradt, akkor behozzuk melegre, megkenjük tojásfehérjével és kb 20-25 percig kelesztjük. Amikor letelt a kelesztési idő, akkor hústűvel vagy egy hosszú saslik pálcával néhány helyen teljesen, az aljáig megszurkáljuk.
Közben a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel előmelegítjük. Amikor a sütő bemelegedett, akkor kb 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük a bejgliket.
Tipp: ha véletlenül kirepednének, akkor még melegen (a sütőből kivéve, kezünket nem összeégetve!!) kissé össze lehet őket nyomkodni.