Kenyérlángos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Kenyérlángos

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő (friss)
  • 1 ek cukor
  • 1 tk só
  • 2,5 dl víz
  • 1/2 dl olaj

Feltét:

  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kolbász
  • bacon
  • pritamin paprika
  • újhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • reszelt sajt

 

Elkészítése:

A lisztet egy keverőtálba öntjük, és a közepébe mélyedést készítünk. Ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a langyos vizet. Rövid ideig hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Ezután hozzáadjuk az olajat, és elkezdjük a dagasztást, közben megsózzuk. Lágy, ruganyos tésztát dolgozunk ki.

A kész tésztát kelesztőtálba tesszük, és letakarva duplájára kelesztjük, nagyjából fél óra alatt. Amikor megkelt, sütőpapíron a tepsi méretére nyújtjuk, majd óvatosan átcsúsztatjuk a tepsibe. Villával megszurkáljuk, hogy a sütés közben ne púposodjon fel.

A tejfölbe belepréseljük a fokhagymát, alaposan elkeverjük, és ezzel kenjük meg a tésztát. Ezután megszórjuk a tetszőleges feltétekkel: például lepirított baconkockákkal, karikázott kolbásszal vagy vékony szeletelt lilahagymával. Végül reszelt sajtot halmozunk a tetejére.

200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor elkészült, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd szeletelve tálaljuk.