Zserbó csiga

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Zserbó csiga

Hozzávalók:

  • kb. 25 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 db tojás (S-es)

Töltelék:

  • 15 dkg sárgabarack lekvár
  • 12 dkg darált dió
  • 7 dkg cukor

A tetejére:

  • 10 dkg olvasztott csokoládé

Elkészítése:

A langyos tejhez keverünk egy kevés cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olvasztott vajat, a tojást, a felfuttatott élesztőt, valamint a maradék tejet. Lágy tésztává dagasztjuk, szükség esetén kevés lisztet adunk hozzá, hogy ne ragadjon. Letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük lekvárral, és megszórjuk a cukorral elkevert dióval. A tésztát szorosan feltekerjük, majd hüvelykujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 20 percig pihentetjük.

A csigákat 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Miután kihűltek, gőz fölött felolvasztott csokoládéval finoman becsíkozzuk a tetejüket.