Savanyú velőleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Savanyú velőleves

Hozzávalók:

  • 4 db sárgarépa
  • 1 petrzselyem gyökér
  • 1-2 db húsos disznócsont
  • -25 dkg darálthús
  • 30 dkg velő
  • 2 tojás
  • tetszés szerinti káposztalé
  • 1 evőkanál liszt
  • pici tej
  • bors
  • petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál rizs
  • 1 fej hagyma

Elkészítése:
A csontokat az apróra vágott (vagy reszelt)zöldségekkel odateszem főni, hozzáöntök annyi káposztalevet, hogy jó savanykás legyen. Egy fej hagymát is beleteszek egészben.

Amíg ez fő a darált húst egy tojással, a rizzsel, sóval, borssal összedolgozom, és kicsi gombócokat készítek belőle. Amikor a hús megpuhult kiveszem a csontot a levesből, leszedem róla a húst, apró darabokra vágom és visszadobom a levesbe és hozzáteszem a gombócokat is. Amikor már a gombócok is megpuhultak akkor teszem bele a velőt, mert annak csak kevés főlés kell.

Amikor a velő is megpuhult a levest félrehúzom a lángról.

Elkészítem az eresztéket: 1 tojást 1 evőkanál liszttel csomómentesre kavarok, felöntöm fele vízzel, fele tejjel. Ezt az eresztéket a félrehúzott levesbe kavarom. Többet nem teszem vissza a lángra, mert az ereszték könnyen összefut benne. A tetejére petrezselyemzöldet szórok.

Ha a leves nem elég savanyú még töltök bele káposztalevet. Tejföllel tálalom.