Hozzávalók:
Elkészítése:
A tejet enyhén meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a kefírt, az élesztős tejet és az olajat, és tésztát gyúrunk belőle. Kezdetben tálban dolgozzuk össze, majd borítsuk ki a tésztát lisztezett deszkára, és gyúrjuk alaposan át. A tésztának inkább rugalmasnak kell lennie, mintsem lágynak. A tej mennyiségét szükség szerint igazíthatjuk a liszt minőségéhez.
Langyos helyen kelesszük a tésztát, amíg a duplájára nő. Ha megkelt, borítsuk ki deszkára, gyúrjuk át, majd osszuk 4 egyenlő részre. Egy-egy adagot nyújtsunk kör alakúra, és vágjuk 4 cikkelyre. A cikkelyeket a szélesebb végétől kezdve tekerjük fel kifli formájúra, és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk köztük elegendő helyet, mivel sütés közben meg fognak nőni.
A kiflik tetejét kenjük meg langyos tejjel, majd hagyjuk még 15-20 percig pihenni a tepsiben. Előmelegített sütőben süssük pirosra. Ha megsültek, rácsra téve hagyjuk őket kihűlni, hogy a kiflik finom, puha textúrája megmaradjon.
Életemben először próbáltam kiflit sütni, és teljesen meglepődtem, hogy mennyire jól sikerült! A tésztája olyan puha lett, mintha egy pékségből hoztam volna. A gyerekek alig várták, hogy kihűljön, pedig még alig tudtam kivenni a tepsiből. Még a szomszéd is átjött megkóstolni, mert olyan finom illat terjengett a konyhában! Mostantól tuti, hogy ezt a receptet mindig elő fogom venni, ha valami friss, házi péksüteményre vágyunk.