Túrós-barackos süti

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Túrós-barackos süti

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 12 g sütőpor
  • 5 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl (kb)

A lap lekenéséhez:

  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 dl sárgabarack lekvár

A töltelékhez:

  • 1 kg túró
  • 25 dkg dkg porcukor (ízlés szerint lehet kevesebb is)
  • 5 tojássárgája
  • 4 evőkanál búzadara
  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 6 tojásfehérje
  • reszelt citromhéj (opcionális)

A túróréteg tetejére:

  • 1 dl sárgabarck lekvár

Elkészítése:

A lisztben keverjük el a cukrot és a sütőport, majd adjuk hozzá a kockára vágott hideg vajat. A lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját és a tejfölt. Gyúrjunk belőle sima tésztát, majd felezzük el.

Az egyik felét nyújtsuk ki az egyik felét tepsi méretűre (29*41 cm) és helyezzük bele a sütőpapírral bélelt tepsibe. Vékonyan szórjuk meg búzadarával, majd kenjük rá a lekvárt.

Az aszalt sárgabarackot vágjuk kisebb darabokra. A túrót keverjük el a porcukorral, búzadarával és a tojások sárgájával, majd keverjük bele az aszalt barackot. A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá, majd óvatos mozdulatokkal forgassuk a túróba. Az elkészült túrókrémet kenjük a lekváros tésztalapra.

Előmelegített 180 fokos sütőben süssük kb 15 percig vagy amíg a túró megszilárdul annyira, hogy a lekvárt rá tudjuk kenni. Ekkor kenjük rá a lekvárt a túróréteg tetejére.

A maradék tésztát is nyújtsuk ki, majd tetszőleges ünnepi formákkal szaggassuk ki a tésztát. A kiszaggatott formákat helyezzük a lekvár tetejére egymástól kicsit távolabb. Így majd szépen fel lehet szeletelni a süteményt úgy, hogy a felső lekvárréteg is jól látszódjon.

Tegyük vissza a sütőbe a süteményt és további kb 35-40 perc alatt süssük készre. Az elkészült süteményt hidegen vágjuk kockákra és porcukorral meghintve tálaljuk.