Csülök tatár

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Csülök tatár

Hozzávalók:

  • 1,5 kg füstölt hátsó csülök

A főzővízbe:

  • 3 darab babérlevél
  • 15 szem egész bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma

A krémhez:

  • a darált csülök
  • bors
  • 1/2 evőkanál piros arany (óvatosan vele mert a sonka is sós)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál ketchup
  • 2 teákanál mustár
  • 12 dkg vaj
  • 2 fej lilahagyma

Elkészítése:

A csülköt a babérlevéllel, egész borssal, felszeletelt fokhagymával és hagymával fűszerezett vízben puhára főzzük.

Ha a csülök megfőtt, akkor a levéből kiemeljük. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd miután a csontot kiszedtük belőle, kétszer ledaráljuk.

A darált csülökhöz hozzáadjuk a fűszereket és a vajat, majd jól összedolgozzuk a krémet. Megkóstoljuk és ha szükséges, még ízesítjük sóval, borssal.
Az elkészült krémbe belekeverjük a durvára vágott lilahagymát, majd hűtőbe rakjuk 2-3 órára, hogy az ízek összeérjenek.

Tálaláskor pirítóst készítünk, amit megkenünk zúzott fokhagymával és vajjal, majd rákenjük a csülök tatárt. Ízlés szerint hagyma karikával is tálalhatjuk.