Szilvásgombóc pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Szilvásgombóc pite

Hozzávalók:

  • 1 kg szilva félbevágva
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 12,5 dkg zsemlemorzsa
  • 75 gr nádcukor
  • 75 gr vaj
  • kevés vaj a tál kikenéséhez
  • fahéj
  • cukor

Elkészítése:

Felolvasztjuk a 75 g vajat, és közben egy pitetálat kivajazunk. A felezett, magozott szilvát fahéjjal és ízlés szerint cukorral megszórjuk, majd egy evőkanál keményítővel összeforgatjuk, hogy a gyümölcs levét megkösse. A szilvát a kivajazott pitetálba tesszük és elegyengetjük.

A felolvasztott vajhoz hozzákeverjük a nádcukrot, majd a morzsát is, hogy egyenletes állagot kapjunk. Ezt a morzsás keveréket a szilvára halmozzuk, és 180-190°C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálalás előtt hagyjuk kihűlni, hogy a morzsás réteg megszilárduljon. Ez a sütemény más gyümölcsökkel is elkészíthető, így szezonálisan variálható!

Jó tanácsok:

  1. Keményítő használata: A keményítő segít felszívni a gyümölcs levét, így a sütemény nem lesz túl nedves.
  2. Variációk: Készíthetjük más gyümölcsökkel is, például almával, körtével vagy őszibarackkal.

Tipp:

Ha te is a szilva és a prézli miatt eszed a szilvás gombócot (na jó, kicsit a tésztájáért is), akkor ez a pite tökéletes választás lesz számodra! Ripsz-ropsz összedobható, és határozottan gyorsabban elkészül, mint a hagyományos szilvás gombóc. Egyszerű, de nagyszerű alternatíva, ami ugyanolyan ízélményt nyújt, de kevesebb időráfordítással!