Bundás zsemle – a legjobb maradékmentő

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó
Bundás zsemle – a legjobb maradékmentő

Hozzávalók:

  • 4 db zsemle
  • 200 g maradék pörkölt vagy sült hús (ízlés szerint más töltelék is lehet)
  • 100 g reszelt sajt
  • 1 paradicsom (szeletelve)
  • 1 paprika (szeletelve)
  • 1-2 evőkanál mustár vagy torma (ízlés szerint)
  • 2 tojás
  • liszt (panírozáshoz)
  • zsemlemorzsa (panírozáshoz)
  • olaj (sütéshez)
  • bors

Elkészítése:

Ez egy fantasztikus reggeli ötlet, amit akár maradékok felhasználásával is elkészíthetünk, hiszen bármivel megtölthetjük a zsemléket – legyen az gyros hús, felcsíkozott sült hús vagy éppen pörkölt. Belülről megkenhetjük mustárral, tormával vagy bármilyen szószokkal, hogy még ízletesebb legyen.

A zsemlék felső harmadát levágjuk, és kicsit kikaparjuk a belsejüket, hogy legyen hely a tölteléknek. Az aljukra reszelt sajtot tettem, majd ráhalmoztam a maradék pörköltet, egy karika paradicsomot és paprikát, végül újabb réteg sajttal zártam le. Fontos, hogy a zsemle teteje (sipkája) tökéletesen illeszkedjen, különben sütés közben bejuthat az olaj, és nehezebb lesz rendesen bepanírozni.

Egy apróság, ami segít: a zsemléket kívülről enyhén nedvesítjük. Egy tálba vizet teszünk, és a kezünkkel átkenjük a zsemléket. Ez elősegíti, hogy a liszt jól megtapadjon. Innentől a hagyományos módon panírozzuk: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Jó forró, bő olajban aranybarnára sütjük egyesével, majd papírtörlőn leitatjuk a felesleges zsiradékot.

Hagyjuk egy picit hűlni, és már fogyaszthatjuk is! Ropogós, laktató, sokféleképpen variálható – egyszóval: NAGYON FINOM!

Jó tanácsok:

  1. Zsemle nedvesítése: A zsemléket kívülről nedvesítsük meg, hogy a liszt könnyebben megtapadjon.
  2. Töltelék: Ügyeljünk arra, hogy a zsemle teteje pontosan illeszkedjen, hogy sütés közben ne szivárogjon be az olaj.
  3. Sütés: Forró olajban süssük, hogy a zsemle ropogós legyen kívül, de ne szívjon fel túl sok olajat.