Túrótorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Túrótorta
Hozzávalók:
Tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
Töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg vaníliás pudingpor (2,5 csomag, vagy 9 dkg keményítő és 1-1,5 dkg vaníliás cukor)
  • 15 dkg porcukor
  • 4 dl tej
  • 4 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • vaj a forma kikenéséhez

Elkészítése:

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, ha szükséges, adunk hozzá még egy kevés lisztet. Ezután kinyújtjuk a tésztát, és az előre kivajazott 22 cm-es tortaformába simítjuk úgy, hogy a tészta kb. a forma feléig érjen fel az oldalakon is. Az előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ha a tészta felpúposodik, finoman visszanyomhatjuk, nem szükséges pitesúlyokat használni.

A krémhez minden hozzávalót egy tálban simára keverünk. Az elősütött tésztára öntjük a folyós krémet úgy, hogy a krém elérje a tészta peremét. 90-100 percig sütjük 190 fokos sütőben. Ha a teteje túl hamar pirulni kezd, egy darab alufóliát lazán helyezzünk a formára (ne érjen közvetlenül a tortához). Az utolsó pár percre levehetjük a fóliát, hogy szépen megpiruljon a teteje.

Miután megsült, hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük – bár nehéz megvárni, amíg kihűl!

Sztori:

Bevallom, sosem készítettem ilyet ezelőtt, de ezután bizony fogok! Fantasztikus! Olyan, mint a rétes, csak még jobb. Imádom, és mostantól mindenki ezt fogja dicsérni! Az ötlet a sajttortából jött, mert kinézetre hasonlítanak, de mivel még a tejfölöm csöpög, a cheesecake várat magára. Viszont volt túróm. Halleluja!

Jó tanácsok:

  1. Tészta felpúposodása: Ha a tészta sütés közben felpúposodik, finoman nyomjuk vissza, nem szükséges pitesúlyokat használni.
  2. Alufólia használata: Ha a torta teteje túl gyorsan pirul, lazán takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg.
  3. Kihűtés: Hagyjuk a tortát teljesen kihűlni, mielőtt szeleteljük, így jobban összeáll.