Borsos-mustáros kéreggel sült marha remuládmártással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága
Borsos-mustáros kéreggel sült marha remuládmártással

Sülthöz:

  • 1 kg marha lapocka
  • 2 kiskanál színes szemes bors
  • 3 evőkanál étolaj
  • 4-5 evőkanál dijoni mustár
  • 2 kiskanál só

Mártás:

  • 2 db tojás
  • bors
  • 10 dkg csemege uborka
  • 1 fejvöröshagyma
  • 4 szál petrezselyemzöld
  • 2 szálkapor
  • 250g natúr joghurt
  • 100g majonéz

Elkészítése:

Először is távolítsuk el a húsról az inakat és a faggyút (ha nem lapockából készítjük), majd alaposan mossuk meg. Ezután dörzsöljük be minden oldalát körülbelül két teáskanálnyi sóval, majd helyezzük egy kiolajozott tepsibe.

A szemes borsot mozsárban törjük durvára (vagy használhatunk előre tört borsot is), majd keverjük össze a magos mustárral, és kenjük be vele a hús tetejét. Helyezzük a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe, és fólia nélkül süssük a középső rácson 40-45 perc alatt. A sütés közben serceghet és pattoghat az olaj és a kisülő zsiradék, a mustár pedig néha “füstölhet”, de ettől ne ijedjünk meg.

Amíg a hús sül, elkészítjük a mártást:

A majonézt és a joghurtot egy tálban összekeverjük. A két főtt tojást hideg, sós vízben főzzük keményre, körülbelül 10 perc alatt. Miután lehűtöttük és megpucoltuk, apró kockákra vágjuk, majd a majonézes alapba keverjük. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és azt is hozzáadjuk. A csemegeuborkát lecsöpögtetjük, felkockázzuk, és szintén a mártáshoz adjuk. Felaprítjuk a zöld fűszereket, majd megszórjuk velük a mártást, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés csemegeuborka lével hígíthatjuk. Keverjük jól össze, és tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Amikor a hús elkészül, 40-45 perc alatt a belseje még rózsaszín (esetleg véres) maradhat, ami a legfinomabb állapot. Akik a teljesen átsült húst kedvelik, tegyenek rá alufóliát, és süssék további 30-35 percig. Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk hűlni, mielőtt felszeletelnénk.

A húst 1 cm-es szeletekre vágjuk, egymásra ernyőszerűen fektetve tálaljuk, a mártással együtt. A mártás bármilyen sült húshoz nagyszerű választás, és a dijoni mustár különleges pikánsságot ad neki, de természetesen sima mustárral is elkészíthető.