Tárkonyos zölsdégleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tárkonyos zölsdégleves

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa vagy paszternák
  • 1 darab zellergumó (közepes)
  • 2 darab burgonya
  • 0,5 darab piros kaliforniai paprika
  • 1 szelet kelkáposzta (vastagabb)
  • 10 fej barna csiperke
  • 1 teáskanál szárított tárkony (vagy 1 evőkanál friss, apróra vágva)
  • őrölt feketebors
  • 1 evőkanál pirospaprika (lehet füstölt is)
  • almaecet vagy friss citromlé (a savanykás ízért)
  • 2,5 liter zöldségalaplé vagy víz (kb)
  • adalékmentes ételízesítő (pocionális)

Elkészítése:

A hagymát meghámozzuk és apróra felvágjuk.

Egy nagyobb edényben kevés olajat forrósítunk és elkezdjük benne pirítani a feldarabolt hagymát. Közben, amíg a hagyma pirul, addig a répákat, krumplit, paprikát és a zellert meghámozzuk és feldaraboljuk.

A szép aranybarna hagymához adjuk a feldarabolt zöldségeket és együtt pirítjuk tovább. Közben a fokhagymát is megpucoljuk és zúzva és piruló zöldségekhez adjuk. 1-2 perc pirítás után felöntjük a vízzel és felforraljuk.

Miután felforrt a leves, alacsonyabbra vesszük alatta a lángot, éppen csak gyöngyözzön és hozzáadjuk a sót, borsot, fűszerpaprikát, tárkonyt és ha használunk, akkor az ételízesítőt is.

Mikor félig megfőttek a zöldségek, akkor hozzáadjuk a leveshez a felaprított káposztát és a szeletelt gombát is. Készre főzzük a levest. Elzárjuk alatta a lángot és ízlés szerint keverünk bele almaecetet/citromlevet és tárkonyt, ha szükséges.

Forrón tálaljuk.