Fűszeres, paradicsomos húsgombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Fűszeres, paradicsomos húsgombóc

A gombócokhoz

  • 1 kg darált hús
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • bors
  • olaj

A szószhoz

  • 40 dkg sűrített paradicsom
  • 5 dkg parmezán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál finomliszt
  • petrezselyemzöld
  • friss bazsalikom
  • bors
  • cukor

Elkészítése:

A darált húst egy tálba tesszük, majd hozzákeverjük az apróra vágott újhagymát, a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot, a köményt és a zsemlemorzsát. Az egészet alaposan összedolgozzuk, hogy a fűszerek jól elkeveredjenek, majd a masszából tetszőleges nagyságú gombócokat formázunk. Serpenyőben egy kis olajon elő sütjük.

A mártáshoz egy lábosban olívaolajat hevítünk, majd belekeverjük a lisztet, és addig pirítjuk, amíg világosbarnává, zsemleszínűvé nem válik. Ekkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a felaprított paradicsomot és paprikát, majd felöntjük paradicsomszósszal. Sóval, borssal és ízlés szerinti cukorral fűszerezzük, és 10 perc alatt összefőzzük.

A kész mártásba helyezzük a húsgombócokat, majd a tálat sütőbe tesszük, és 180 fokon 25-30 percig sütjük. Akkor lesz tökéletes, ha a gombócok puhák, a szósz pedig sűrű. Tálalás előtt friss bazsalikommal, petrezselyemmel és reszelt parmezánnal szórjuk meg.