Párizsis táska

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Párizsis táska

Hozzávalók:

  • 300 g finomliszt
  • 60 ml víz
  • 50 ml tej
  • 2 tojás
  • 20 g cukor
  • 20 g friss élesztő
  • 20 g vaj
  • 5 g só
  • sajt ízlés szerint
  • ketchup és mustár ízlés szerint
  • 8 szelet párizsi
  • szezámmag a szóráshoz

Elkészítése:

Egy keverőtálba belerakunk 1 tojást, vizet, tejet, élesztőt, cukrot és a vajat. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és a sót.

Legalább 10 percig dagasztjuk, amíg szépen összeáll a tésztánk.

Ezt követően a tálban hagyva letakarjuk, nem csak konyharuhával, hanem nylonnal is, de akár zacskóba is húzhatjuk a tálat, így nem fog kiszáradni, megbőrösödni a tészta felülete. Pihentetjük 1 órán keresztül.

A pihentetést követően kiborítjuk a tésztát egy felületre és 8 egyenlő részre osztjuk.

A szétosztott tésztákból golyókat formázunk (amennyiben hűvösebb van a helységben és nehéz nyújtani a tésztát, úgy letakarva, 15 percen keresztül pihentessük a golyókat).

A tésztagolyókat ovális formára nyújtjuk úgy, hogy oldalanként 1-1,5cm-el nagyobb legyen, mint a párizsi átmérője. A tészta hosszúságát tekintve, pedig olyan hosszú legyen, hogy a tésztát félbehajtva, pont lefedje a párizsis felét

A kinyújtott tészták egyik felére rakjuk a párizsit, ízlés szerint megkenjük ketchuppal/mustárral és megszórjuk reszelt sajttal. A tészta másik felét ráhajtjuk a párizsis felére és a széleket egy villa segítségével elnyomkodjuk

Az elkészült táskákat átrakjuk egy szilikonlapos/sütőpapíros tepsire. Felvert tojással lekenjük a táskát tetejét. Nem letakarva, 30 percen keresztül pihentetjük

Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Pihentetés után batyukat ismét lekenjük tojással és egy éles késsel megszurkáljuk a középső részét. Ízlés szerint megszórjuk a tetejét szezámmaggal és az előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel 10-12 perc alatt készre sütjük.