Nagymama almás pitéje

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Nagymama almás pitéje

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 10 dkg porcukor
  • 60 ml tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 12 dkg margarin
  • 1 ek zsír
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • ízlés szerint fahéj
  • ízlés szerint cukor
  • 3 ek búzadara
  • 5 dkg darált dió

A tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Megszórjuk fahéjjal és cukorral, majd fél órát állni hagyjuk. Ezután kifacsarjuk a levét, majd a búzadarát hozzákeverjük.

Az élesztőt 1 tk cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a sóval elkeverjük. A zsírt, a margarint, a tojást és a porcukrot egy keverőtálban krémesre keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a megkelt élesztőt, majd összeállítjuk a tésztát.

A kész tésztát elfelezzük. Az egyik részt kinyújtjuk és beletesszük egy sütőpapírral bélelt vagy vajazott-lisztezett 23*34 cm-es tepsibe. Megszórjuk darált dióval, majd egyenletesen ráhalmozzuk az almát és befedjük a másik kinyújtott lappal.

A kenéshez a tojást szétválasztjuk. Először tojássárgájával kenjük le, majd megvárjuk, hogy megszáradjon és ezután tojásfehérjével. Villával néhány helyen megszurkáljuk a tésztát és 40 percig kelesztjük.

190 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük a pitét. Sütés közben ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával takarjuk le.