Almás diós tutaj

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Almás diós tutaj

Hozzávalók:

  • 500 g leveles tészta
  • 15 dkg dió vagy diótöltelék
  • 10 dkg vaj/margarin
  • cukor
  • 2-3 alma
  • 1 citrom, vagy 4 kupaknyi citrom eszencia
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája a kenéshez

Elkészítése:

1 almát összekockázunk és egy lábasban margarinon cukorral összefőzzünk. Beletesszük a diót, a citrom reszelt héját és a kifacsart levét. Levesszük a tűzről, majd ha kicsit meghűlt belekeverjük a tojást is.

A kiolvadt leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk úgy, hogy kb 6 egyforma lapot kapjunk. Megkenjük a lapokat a masszánkkal, úgy hogy a szélein 1,5 cm-t elhagyunk. Ezeket a széleket visszahajtjuk és egy kissé lenyomkodjuk.

A maradék almát anélkül hogy megpucolnánk negyedekre vágjuk, majd szeleteljük. A szeleteket a töltelék tetejére helyezzük egymás takarásában. Meglocsoljuk egy pici citromos vízzel, hogy ne barnuljon meg az alma. A tészta szélét megkenjük tojássárgával, az almát megszórjuk egy kevés cukorral és 175 fokon aranybarnára sütjük. Figyeljünk rá, hogy a töltelék ne száradjon ki.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp:


Vanília fagyival, joghurtokkal, pudinggal fokozható az ízhatás!
Fahéjhas porcukorral is ajánlanám ill. pirított mandulával.
Elkészítésnél is tehető bele fahéj, rumaroma, mazsola.