Paradicsomos bableves fodroskellel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Paradicsomos bableves fodroskellel

Hozzávalók:

  • 6 fodroskel levél
  • 2 csésze fehér bab megfőzve és leöblítve (vagy konzerv)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1-2 zellerszár
  • 2 doboz darabolt paradicsom, paradicsomlében eltéve (összesen 480 g)
  • 4 csésze zöldségleves alaplé vagy víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • só, bors ízlés szerint
  • kevés cukor

Elkészítése:

A hagymátkat és a répát hámozzuk meg. A vöröshagymát vágjuk apróra, a fokhagymát zúzzuk és a répát, zellert vágjuk apróbb darabokra.

Az olajat forrósítsuk fel egy nagyobb edényben, majd kb 10 percig pirítsuk rajta a vöröshagymát, répát és a zellert. A végefelé adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is és keverjük folyamatosan.

Ezután keverjük hozzá a rozmaringot is és pirítsuk még vele kb fél percig, majd öntsük fel a paradicsommal, az alaplével vagy vízzel és adjuk hozzá a babot is.

Forraljuk fel, fedjük le, majd főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Közben adjunk hozzá kb 1 kk cukrot, hogy elvegyük a paradicsom savasságát. Utána sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.

Közben a fodros kel középső, vastag részéről húzzuk le a levelét és vágjuk durvára, majd keverjük bele a levesbe és főzzük még kb 5 percig. Ha nem tudjuk beszerezni a fodroskelt, akkor használjunk helyette kínaikelt vagy sima kelkáposztát.

Tálaljuk fokhagymás pirítóssal.