Bomboloni (olasz fánk)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Bomboloni (olasz fánk)

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 55 dkg finomliszt
  • 8 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 7 dkg puha vaj
  • 2 egész tojás
  • 10 g vaníliás cukor

Krém:

  • 5 dl tej
  • 40 g vaníliás pudingpor
  • 5 evőkanál cukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 1 dl tejszínhab

Forgatáshoz:

  • kristálycukor
  • kevés fahéj

Sütéshez:

  • étolaj

Elkészítése:

Tészta:

A langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

A tészta többi hozzávalóját egy edénybe mérjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összeállítjuk a tésztát, majd addig gyúrjuk, amíg rugalmas, sima felületű nem lesz.

Letakarjuk és 1-1,5 órán át kelesztjük.

Töltelék:

Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. A pugingport és a cukrot csomómentesre elkeverjük a tejben, majd sűrűre felfőzzük. Felületét folpackkal telakarjuk és kihűtjük teljesen.

A tejszínt felverjük habbá. A pudingot átkeverjük robotgéppel, majd egyneműsítjük a tejszínnel. Töltés előtt habzsákba szedjük (ha van, akkor tegyünk a végére fánktöltő hegyet, ha nincs, akkor csak vágjunk rá egy kicsi lyukat).

Sütés:

A megkelt tésztát egy nyújtólapra borítjuk és kb 1,5-2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk és félretesszük kelni. Takarjuk le! Ha nem szeretnénk vacakolni a leeső részekkel, akkor osszuk a megkelt tésztát 13 egyenlő részre, gömbölyítsük a tésztákat egyenként, az aljukat zárjuk le és ugyanúgy tegyük félre kelni. Takarjuk le. Kelesszük kb 45-60 percig.

Közben egy magasabb falú edényben kezdjünk bőséges olajat melegíteni. Közepes lángon süssük a fánok azon oldalát pirosra, amik nem voltak az asztalon, majd a másik felüket is süssük szép pirosra.

Egy szűrőkanállal szedjük ki papírtörlőre, majd még langyosan forgassuk meg fahéjas cukorban minden oldalát.

Töltés:

Kés vagy fakanál nyelének segítségével helyet készítünk a tölteléknek és a habzsákból megtöltjük a fánkokat a vaníliás krémmel.