Újévi lencseleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Újévi lencseleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • 15 dkg füstölt oldalas vagy másmilyen füstölt hús
  • 15 dkg kockázott bacon
  • 15 dkg kolbász
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 2 kk római kömény
  • 1 kk pirospaprika
  • só és bors ízlés szerint
  • friss koriander vagy petrezselyemzöld

Elkészítése:

A lencsét a főzés előtti este beáztatjuk vízbe.

Másnap leszűrjük, majd egy edénybe tesszük a füstölt hússal, babérlevéllel, római köménnyel és az apróra vágott fokhagymával. Felöntjük 1,5-2 l vízzel és elkezdjük főzni.

Amíg a lencse fő, addig egy másik edényben megpirítjuk a bacont, majd hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt, hogy az is kiengedje az ízét. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a kockázott répát és a hagymát, majd összeforgatjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, majd 2-3 perc alatt összefőzzük.

A répás-kolbászos keveréket a forrásban lévő lencséhez adjuk, majd sóval és borssal ízesítjük. Ha nagyon sűrű lenne a leves, akkor hígítsuk vízzel.

Amikor a leves alkotóelemei megfőttek, akkor szórjuk meg aprított petrezselyemmel vagy korianderrel, tegyük rá a fedőt és hagyjuk az ízeket jól összeérni.