Diós-mákos bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Diós-mákos bejgli

Hozzávalók:
Tészta:

  • 150 ml tej (inkább kevesebbel indítsatok, lisztfüggő)
  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 tojássárgája

Mákos töltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 1/2-1 citrom reszelt héja és leve (kóstolni kell, citrom függő)
  • 1 kisebb alma reszelve
  • 1 ek baracklekvár
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa

Diós töltelék:

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1 kisebb alma reszelve
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2-1 citrom reszelt héja és leve (kóstolni kell, citrom függő)
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 ek baracklekvár

Tetejére:

  • 1 tojás szétválasztva

Elkészítése:

A langyos tejbe 1 kk cukrot teszünk és az élesztőt belemorzsoljuk.

A lisztet kimérjük, elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a cukrot, tojássárgát és a felfuttatot élesztőt.

Az összeállított tésztát átgyúrjuk.

Letkarva, hűvösebb helyen 40 percig pihentetjük, majd 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk egyenként a tésztákat, majd a töltelékkel megtöljtük. A széleit elvékonyítjuk és behajtjuk, majd nem túl szorosan feltekerjük. Azonnal lekenjük tojássárgával, majd hűvös helyen (legjobb kinn), addig hagyjuk (kb fél óra), amíg megszárad.

Begyújtjuk a sütőt 180 fokra. Lekenjük tojásfehérjével a bejgliket és megszúrkáljuk több helyen. 30-35 percig alsó-felső sütéssel megsütjük (nem középen, inkább lentebbi rácson sütöm).

Tipp:

Több éve sütöm, bevált. Nyersen 52 dkg a tészta, 40 dkg a töltelék/rúd. Kisülve 90 dkg.🙂
Másfél adag tésztából 3 rudat sütöttem, dupla adag töltelékkel.