Zserbó pohárdesszert

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Zserbó pohárdesszert

Hozzávalók:
Alap:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája

Diókrém:

  • 5 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 6 dl habtejszín
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 20 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja

Továbbá:

  • sárgabarack lekvár
  • reszelt/darabolt csoki
  • fél dióbél

Elkészítése:

Alap:

A lisztet elmorzsoljuk az apróra vágott vajjal, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgákat, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a linzert.

Folpackba csomagolva kb 30 percre hűtőbe tesszük.

A lehűtött tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk egy közepes tepsiben sütőpapíron (nem kell, hogy szabályos legyen!), majd 180 fokon kb 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Amikor kihűlt, akkor apróra törjük vagy ledaráljuk (én daráltam). Ha nem szeretnénk linzert sütni, akkor helyettesítsük keksszel, csak kicsit puhább legyen.

Diókrém:

A krémhez a cukrot, pudingport elkeverjük csomómentesre a tejben, majd pudingot főzünk belőle. Folpackkal letakarjuk a tetejét és kihűtjük.

A jó hideg tejszínt keményre felverjük, majd a pudingba forgatjuk óvatosan és belekeverjük a fahéjat, diót és a citromhéjat is.

Összeállítás:

A pohár aljába teszünk egy adag darált/tördelt linzert, erre jön egy adag diókrém, lekvár, még egy adag diókrém és a tetejére szórjunk reszelt vagy nagyon apróra vágott csokit és tegyünk egy fél diót.

Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.