Sós karamellás pohárkrém

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Sós karamellás pohárkrém

Hozzávalók:

  • 15 dkg zabfalat apróra törve vagy darálva

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 8 dkg bögre porcukor
  • 180 ml habtejszín
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Sós karamella:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 125 ml tejszín (30 %-os)
  • 8 dkg vaj
  • 1 csapott tk só

Elkészítése:

A cukrot egy vastag aljú edényben karamellizáljuk szép világos színűre, majd adjuk hozzá a vajat és hagyjuk felolvadni (a vajat és a karamellt is).

Ezután óvatosan keverjük hozzá a tejszínt és addig keverjük, amíg a karamell teljesen felolvad. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a sót. Hagyjuk kihűlni.

A krémhez a mascarponét jó alaposan kikeverjük a cukorral, citromlével és a vaníliával. A tejszínt kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk krémbe és alaposan elkeverjük.

Kezdjük a rétegezést. A pohár aljába tegyünk egy réteg kekszet, erre kanalazzunk krémet és a krémre pedig karamellt. Újra keksz, krém és karamell.