Napóleon torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Napóleon torta

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Tészta:

  • 400 g finomliszt (plusz amennyit felvesz még)
  • 300 g vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 0,5 teáskanál só
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 dl víz

Töltelék:

  • 4 dl tej
  • 1 tojás
  • 40 g keményítő
  • 150 g cukor
  • 50 g vaníliás cukor
  • 100 g vaj
  • 2 dl tejszín

Elkészítése:

Tészta:

A liszthez hozzáadjuk a sót és elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal.

A vízhez hozzáadjuk az ecetet és a lisztes keverékhez adjuk a tojással együtt és elkezdjük összegyúrni. Ha szükséges, akkor kevés lisztet adhatunk még hozzá ha nagyon ragadna.

A tésztát 12 egyenlő részre osztjuk és letakarva betesszük a hűtőbe kb 1 órára.

Sütés:

A kis gombócokat egyenként 1-1 sütőpapíron vékonyra kinyújtjuk. Nem kell szabályosnak lennie, mivel úgyis össze fogjuk törni!

200 fokra melegített sütőben, tepsi hátulján kb 10-12 perc alatt világos barnára sütjük egyenként a lapokat.

Krém:

A tojást, keményítőt, kétféle cukrot csomómentesre elkeverjük. Ha szükséges, akkor kevés tejjel hígíthatjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a többi tejet is és közepes hőmérsékleten besűrítjük. Még forrón belekeverjük a vajat is és folpackkal letakarva teljesen kihűtjük.

A tejszínt felverjük kemény habbá, majd a vaníliás krémbe forgatjuk óvatosan.

Összeállítás:

Két lapot félreteszünk, ezeket majd összemorzsoljuk és ez lesz a torta teteje és oldala.

Egy 22 cm átmérőjű tortakarikát előkészítünk és egy tortakartonra vagy tálcára tesszük. Fogunk egy lapot és beletördeljük, majd kevés krémet kenünk rá úgy, hogy mindenhol befedje. Ezután újabb lapot tördelünk rá és erre újabb adag krémet kenünk. Addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok.

Amikor elfogytak a lapok, akkor a torta tetejét megkenjük krémmel (keveset hagyjunk majd az oldalára is, ha nem marad, akkor tejszínhabbal helyettesítsük) és az egyik félretett lapot jól összemorzsoljuk, majd rászórjuk. Letakarjuk és egy éjszakára hideg helyre tesszük.

Másnap a tortagyűrűt levesszük a süteményről, majd a tortát körbekenjük a félretett krémmel és a másik félretett lapot is alaposan összemorzsoljuk, majd a morzsalékkal panírozzuk a torta oldalát.

Ízlés szerint díszítjük a tortát.

Ha krémesebbre készítenénk a tortát, akkor 1,5-szeres adagot készítsünk a krémből!