Ecetes sajtos rúd

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Ecetes sajtos rúd

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 50 dkg margarin
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 10 evőkanál víz
  • 2 evőkanál 10 %-os ecet

Tetejére:

  • 1 tojás vagy csak a fehérje
  • reszelt sajt vagy szezámmag, köménymag…stb attól függően mit szeretünk

Elkészítése:

Tészta összeállítása:

A vízbe belekeverjük az ecetet.

A lisztbe belekeverjük a sót, majd hozzáadjuk a margarint és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk.

Ezután a margarinos-lisztes keverékhez hozzáadjuk a reszelt sajtot, ecetes vizet és alaposan összegyúrjuk a tésztát. Ha kell, akkor kevés lisztet adhatunk még hozzá. A tésztának jól gyúrható, kézhez nem ragadó állagúnak kell lennie.

A tésztából téglalapot formázunk, folpackba csomagoljuk és 1 éjszakára (vagy ha nincs annyi időnk, akkor pár órára) hűtőbe tesszük.

Formázás:

Másnap a tésztát 2-3 részre vágjuk. Kissé lisztezett felületen maximum 5 mm vastagra nyújtjuk a részeket egyenként és derelyvágóval vagy sajtos rúd kiszúróval felvágjuk a tésztát.

A leeső részeket összegyúrjuk és visszatesszük a hűtőbe.

A megformázott tészták felületét felvert tojással lekenjük (ha egyéb sütemény sütéséből maradt ki tojásfehérje az is jó!) és megszórjuk reszelt sajttal, köménymaggal, szezámmaggal vagy amivel szeretnénk. A beízesített rudakat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.

Sütés:

Előmelegített 200 fokos sütőben kb 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Fém dobozba téve sokáig eláll és omlós marad.