Mandulavirág

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mandulavirág

Hozzávalók:
Tészta:

  • 250 g finomliszt
  • 1 tojássárgája
  • 60 g vaj
  • 10 g vaníliás cukor
  • 1 tk porcukor
  • 0,5 dl állati tejszín (30 %-os)

Kakaós marcipán:

  • 270 g őrölt mandula
  • 150 g porcukor
  • 30 g olvasztott vaj vagy margarin
  • 1 tojásfehérje vagy amennyit felvesz a tészta
  • 30 g cukrozatlan kakaópor

Elkészítése:
Tészta:

Egy tálban keverjük össze a omlós tészta hozzávalóit, a tejszín kivételével.

Ezután fokozatosan adjuk hozzá a folyékony tejszínt, CSAK ANNYIT, amennyi egy puha szaggatható és nem ragadós tészta előállításához szükséges.

Tekerjük a tésztát fóliába és tegyük a hűtőbe amíg elkészül a kakaós marcipán.

Kakaós marcipán:

Egy tálban keverjük össze az összes marcipán hozzávalóit, kivéve a tojásfehérjét, amelyet apránként kell hozzáadni, amíg szilárdabb, de könnyen formázható tésztát nem kapunk.

Mindkét tésztát nyújtsuk ki. A barna tészta 2x olyan vastag legyen, mint a sárga. Nekem kb 4 mm a sárga és 8 mm a kakaós.

A sárga tésztát szaggatjuk először. Egyet szaggatunk és azt nem nyomjuk ki a formából hanem rászaggatjuk a barnát utána ismét sárgát. A három egymáson lévő kiszaggatott tésztát egyszerre nyomjuk ki a formából, melynek tetejét a domború forma megmintázza.

165 fokon 15 percig sütjük. Hiába vastag a tészta hamar sül. Ha pici színt kap a sárga tészta széle akkor jó.

Pici korongokat sütöttem tetejére a maradék barna tésztából, kisülve lekvárral ráragasztottam. De csoki csepet is lehet rá csorgatni.