Csokis-epres torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csokis-epres torta

Hozzávalók:
Sima piskóta:

  • 4 db tojás
  • 16 dkg liszt
  • 16 dkg cukor
  • 5 evőkanál forró víz

Diós piskóta:

  • 4 db tojás
  • 8 dkg liszt
  • 8 dkg darált dió
  • 16 dkg cukor
  • 5 evőkanál forró víz

Kakaós piskóta:

  • 4 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 6 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 16 dkg cukor
  • 5 evőkanál forró víz

Epres krém:

  • 6 dl tej
  • 4 evőkanál liszt
  • 3-4 evőkanál cukor
  • eper tetszés szerint (én 8 db közepes epret szeleteltem bele)
  • 1 csomag vaníliás cukor

Csokis krém:

  • 6 dl tej
  • 2 tábla ét csoki
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 kanál liszt

Tetejére:

  • eper díszítésnek
  • ét csoki
  • vaj

Elkészítése:

Szokásos módon kisütöm a három piskótát egy nagyobb, lapos tepsiben (sütő méretű), sütőpapírral bélelve 180 fokon 20 percig sütöm:
Szétválasztom a tojásokat, a sárgájukat leforrázom az 5 evőkanál vízzel, hozzáöntöm a cukrot, lisztet, egyéb hozzávalókkal (aszerint melyik piskótát sütjük), simára keverem. Felverem a fehérjét kemény habbá, majd összeöntöm a két masszát (sütőport nem teszek bele, mert nem kell magas piskótát kapnunk).

A két krémet is elkészítem, míg hűlnek a lapok.

Felteszem az 4 dl tejet a cukrokkal, míg felforr, a másik 2 dl-be belekeverem a lisztet, folyamatos keverés mellett, ezzel sűrítem a krémet, apróra vágom az epret, majd ezt is hozzáöntöm, addig főzöm, míg be nem sűrűsödik.
A csokis krémmel ugyan így, abba is a végén kerül a két tábla csoki. Én nem tettem bele vajat, anélkül is szépen kenhető és nem volt folyós.

Ha készen vannak a krémek, még melegen a piskótákra kenjük. Alulra tettem a sima lapot, erre a csokis krém, középre a diós lap, erre az epres krém, majd legfelülre a kakaós lap.
Ezt betesszük a hűtőbe, hogy a krém megszilárduljon. Felolvasztom a csokit egy kis vajjal, majd a tetejére kenem, eperrel díszítem, jól lehűtöm.

Nálunk nem sokáig volt egészben a torta, gyorsan elfogyott. :)

Tipp:

Szeretem az ilyen piskótákat, gyorsan kész van, nem kell hozzá nagy tudás sem, és bárhogyan lehet variálni őket. :)