Rakott kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rakott kalács

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 1/2 kk. só
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 egész tojás
  • 1 1/2 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tk vanília eszencia, vagy 1 csomag vaníliás cukor

Krém:

  • 3/4 bögre cukor
  • 1 kk szerecsendió
  • 2 tk fahéj
  • 6 dkg margarin vagy vaj

Elkészítése:

Langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben az átszitált liszthez adjuk a sót és a többi cukrot.

A margarint/vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a vanília eszenciát, vagy vaníliás cukrot és miután kissé kihűlt, a liszthez adjuk.

Mehetnek bele a tojások és az időközben felfutott élesztő is.

Összeállítjuk és jól megdagasztjuk.

Lisztel megszórjuk és letakarva, huzatmentes, meleg helyen megkelesztjük.

Közben elkészítjük a krémet. Megolvasztjuk a margarint/vajat és hozzákeverjük a cukrot, fahéjat és a szerecsendiót.

Miután legalább a duplájára dagadt a tészta, lisztezett deszkára tesszük, kicsit átgyúrjuk és viszonylag vékonyan, téglalap formára nyújtjuk.

Alaposan megkenjük őket a krémmel (a cukor miatt kanállal egyszerűbb, mint ecsettel).

Pizza vágóval, 6 egyforma  csíkot vágunk hosszában.

Ezeket egymásra tesszük és újabb 6, lehetőleg egyenlő kockára osztjuk. A könnyebb kezelhetőség érdekében megfelezhető a 6 hosszú csík, így 2 oszlop lesz, amiket, 3-3 egyenlő részre kell osztani)

A kockáinkat, margarinnal kikent, kristálycukorral megszórt vekni vagy őzgerinc formába rétegezzük.

A maradék krémmel megkenjük a tetejét is és hagyjuk pihenni, kelni. 20-30 perc elég neki.

Kevés margarint vagy vajat még tehetünk a tetejére, hogy még szaftosabb legyen a végeredmény.

Majd ezután előmelegített sütőben, kb. 170° C-on, 30 percig sütjük (asló-felső sütés). (Sütőfüggő, így mindenki saját sütőjét ismerve állítsa be a hőfokot! Az Én villanysütőm erős, így miután megszilárdult a teteje alufóliával fedtem le, amit a sütés vége előtt vettem le.)

Ha a meleg hatására dagadásnak induló lapocskák szökni akarnak, akkor egy fakanál segítségével szépen visszatudjuk igazítani, kissé megnyomkodva és óvatosságból, egy a vekni forma méretéhez igazodó alufóliát is tehetünk alá a sütő aljára, így, ha a “szaft” vagy egy kidagadó kalács darab kipottyanna, a sütőnket nem kenjük össze.

Az alufóliát cseréljük, hisz egy idő után a rácseppent fahéjas krém égett szagot áraszthat. A sütést követően, bár nehéz lesz megállni, hagyjuk hűlni egy kicsit, azután pedig átmozgatva a formát, ill. a kalácsot, már könnyen kiemelhetjük. Önmagában vagy öntetetekkel, pl. sodóval fogyasztjuk.

Kiegészítés:

Egy kis kiegészítéssel szeretnék élni! Az alábbi receptemnek semmi köze a Rupaner blogon található Fahájas fátyol recepthez!

Az enyém 2013-ban került elkészítésre és bejegyzésre, a fátyol fantázianéven szereplő kalács, pedig 2015-ben.