Áfonyás túrós charlotte

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Áfonyás túrós charlotte

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál víz
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál sütőpor

A krémhez:

  • 15 dkg mascarpone krémsajt
  • 15 dkg túró
  • 1.5 dl habtejszín
  • 1 kispohár tejföl
  • reszelt citromhéj
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 csomag zselatin
  • cukor ízlés szerint
  • saját készítésű áfonyadzsem vagy bolti

Elkészítése:

A tojások fehérjét a cukorral robotgép segítségével kemény habbá verjük, a sárgákat kézi habverővel kicsit kihabosítjuk, majd óvatosan belekeverjük a tojások fehérjét. Ezután a sütőporos lisztet fakanállal apránként hozzáadjuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokon készre sütjük. A megsült piskótát még melegen áfonyalekvárral megkenjük, és feltekerjük.

A mascarponét, a túrót, a tejfölt és az ízesítő anyagokat összekeverjük, majd utoljára megy bele óvatosan a habbá vert habtejszín. A zselatint kis lábosban 4 evőkanálnyi vízben feloldjuk és felmelegítjük, majd levéve a tűzről 5 kanálnyi krémet keverünk hozzá fokozatosan. Majd az egészet a masszába öntjük, és robotgéppel gyorsan összedolgozzunk.

Egy közepes, kerek jénai mély tál alját fóliával kibéleljük. A piskótatekercsből 1-1,5 cm vastag szeleteket vágunk, körberakjuk először az alját, majd az oldalát a tortaformának. Beleöntjük a krém felét a formába, egy kevés lekvárt csepegtetünk rá (ha maradt piskótánk, ide nyugodtan beletehetjük), majd jöhet a masszánk másik fele. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor kiborítjuk a formából. Úgy szeleteljük, mint a tortát.

Tipp:

A saját készítésű lekvár egész más dimenzió, mert nem tartalmaz vizet és más anyagokat. Ha tehetjük, készítsük el magunk, akár egy nappal a sütés előtt. Kevés mennyiséget magam készítem el télen. Nyáron meg a kertben lévő gyümölcsökből raktározok.