Somlói galuska / Eredeti /

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Somlói galuska / Eredeti /

Hozzávalók:
Piskótához:

  • 12 ek cukor
  • 6 tojás
  • 6 ek víz
  • 1 kk sütőpor
  • 1 ek kakaópor
  • 1 ek darált dió
  • 10 ek liszt

Vanília krémhez:

  • 1 l tej
  • 7 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 2 tojás

Puncs öntethez:

  • 10 dkg mazsola
  • 1,5 dl víz
  • 7 ek cukor
  • 3 ek rum vagy aroma
  • 1 reszelt citrom és narancs héja

Csokoládé öntet:

  • 5 ek cukor
  • 1 dl víz
  • 1 púpos ek kakaópor
  • 3 ek rum vagy aroma
  • 1 cs vaníliás cukor

Szóráshoz:

  • 10 dkg durvára vágott dió

Tálaláshoz:

  • tejszínhab

Elkészítése:

Vanília krém: Kikeverjük a pudingport, a cukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot egy kevés hideg tejjel, és ezt a masszát a felforralt többi tejhez öntjük. Habverővel kevergetjük és sűrűsödés után még langyosan beleöntjük a felvert tojás fehérjét.

Puncs öntet:  A cukrot a vízzel felforraljuk, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd hűlni hagyjuk.

Csokoládé öntet:  Felforraljuk a vizet, beletesszük a cukrot és a kakaóport. Levesszük a tűzről és belekeverjük a többi hozzávalót. Tálalásig hűtőben tároljuk.

A piskótát megsütjük a szokásos módon, majd három részre vágjuk. Az első lapra a puncs ötlet kerül, a másodikra a vanília, a harmadikra a durvára darált dió.  1 napra hűtőbe tesszük.

Tálalás:

Evőkanállal 3-4 galuskát szaggatunk belőle, friss tejszínhabot teszünk rá és meglocsoljuk csokoládé öntettel.