Húsvéti kalács gazdagon

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Húsvéti kalács gazdagon

Hozzávalók:

  • 2.5 dkg élesztő
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1.5 dl tej
  • 30 dkg liszt a szóráshoz
  • 1 tk só
  • 3 db tojássárgája
  • 1/2 citrom
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás

Töltelékhez:

  • 1 dl tej
  • 15 dkg dió
  • 5 dkg porcukor
  • 6 ek bármilyen ízű lekvár
  • 1 ek rum

Elkészítése:
Tésztához morzsoljuk a tálba az élesztőt, adjuk hozzá 0.7 dl langyos tejet és 2 ek lisztet. Meleg helyen futtassuk fel.
Szitáljuk tálba a megmaradt lisztet a sóval.Adjuk hozzá a megmaradt cukrot és a tejet.Keverjük hozzá a tojássárgájákat a citrom reszelt héját,felolvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Dolgozzuk össze, majd lefedve meleg helyen kelesztjük 50 percig.

A töltelékhez forraljuk fel a tejet a darált dióval,cukorral és a lekvárral, majd vegyük le a tűzről. Ízesítsük a krémet rummal és hagyjuk kihűlni.

Ismét dolgozzuk át a tésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki 30*40 cm-es téglaalappá. Vágjuk három 10*40 cm-es csíkra és kenjük meg mindet a diós krémmel.

Fogjuk össze a három tésztacsíkot és fonjuk össze őket. Helyezzük a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kelesszük tovább 15 percig. Lekenjük egy felvert tojással és 180 fokon sütjük.