Kenyér (Dagasztás nélküli)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó
Kenyér (Dagasztás nélküli)

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 teáskanál só
  • 300 ml víz

Elkészítés:

A vizet egy tálban az élesztővel elkeverjük. Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és hozzá adjuk a vízben elkevert élesztőt. Egy fakanállal jól összekeverjük, majd egy zacskóval letakarjuk és hagyjuk így állni reggelig. Én este 7 kor kevertem össze az enyémet, kint hagytam a konyhapulton egész éjszakára, és reggel 8-kor estem neki.

Reggel levesszük róla a zacskót, és összeállítjuk a kenyérkét. Lisztezett deszkára borítjuk, meghintjük a tetejét is liszttel. Majd összehajtjuk oldalról félbe, fentről is félbe. Kenyér formára igazítjuk, a széleit alulra tűrjük, meghintjük liszttel. És hagyjuk állni fél órát konyharuhával letakarva. Míg pihen a kenyér, addig előmelegítjük a sütőnket 200 fokra.

Egy fazekat előveszünk, aminek van teteje, vágunk bele sütőpapírt, betesszük melegedni. Ha letelt a fél óra, a kenyérkét óvatosan, mert az edény forró, belepottyantjuk. Rátesszük a fedelet és mehet a sütőbe sülni 40 percre. Ha nem elég piros a teteje 40 perc elteltével, akkor fedő nélkül toljuk vissza kb 10 percre.

Ha megsült sütőrácsra szedjük kihűlni. Egy ecsettel, vízzel vékonyan megkenjük, és hallgatjuk, ahogy finoman megrepedezik a héja.