Farsangi fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó
Farsangi fánk

Hozzávalók:

  • 70 dkg finomliszt
  • 1 mk só
  • 5 ek porcukor
  • 1 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 1/2 dl rum
  • 3 dl tej
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 narancs héja reszelve

A sütéshez:

  • olaj

A tálaláshoz:

  • porcukor
  • baracklekvár

Elkészítése:

1 dl langyos tejbe teszünk egy mk. cukrot,az élesztőt bele morzsoljuk,majd letakarva felfuttatjuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk,a többi hozzávalókból a rumot,reszelt narancshéjat,egész tojást,tojássárgákat,a sót,porcukrot is hozzákeverjük,majd hozzáadjuk a megkelt kovászt is.

Fokozatosan a melegített maradék tejjel jól kidagasztjuk,addig dagasztjuk,míg jó hólyagos tésztát kapunk. Utolján adjuk hozzá az olvasztott vajat vagy margarint. Addig dagasztjuk vele,míg szép hólyagos,fényes tésztát kapunk,a keverőtáltól elválik a tészta.
A tojások nagyságától és liszttő is függ a fánk tésztánk,ha igényel még egy kicsi tejet,akkor adjunk hozzá!

Nálam a leírt mennyiségek jók voltak,ez szerint készítettem. A tésztát letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát,jó ujjnyi vastagra,lisztezett deszkán kézzel szét terítjük vagy sodrófát használunk.

Nagyobb fánkszaggatóval kiszúrjuk,mutató ujjunkkal a közepét benyomjuk,majd letakarva 15 percig meleg helyen pihentetjük.
nem túl forró olajban kisütjük.

Először a felső felét tesszük a lábasba,a lisztezett része kerül felülre,majd fedő alatt sütjük kb 1 percig(gyorsan sül),majd megfordítjuk,ezután fedő nélkül sütjük szép világosra.

Papírtörlőre szedjük. Vaníliás porcukorral megszórjuk,a a kis mélyedésekbe baracklekvárt teszünk. Tálalhatjuk külön is a lekvárt.