Sertéskocsonya

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg kocsonyahús (vagy egy csomag mélyhűtött kocsonyahús)
  • 1/2 kg sovány sertéscomb
  • 1/2 kg mellső sertéscsülök
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 szem bors

Elkészítés:
A húsféléket alaposan megtisztogatjuk (ha szőr van rajtuk, lepörzsöljük), és forró vízzel leöblítve, késsel lekaparjuk. A színhúst meg a bőrkét nagyobb darabokra vágjuk. Annyi vízzel öntjük le, amennyi bőven ellepi. Beledobjuk a megtisztított zöldségeket,a kétféle hagymát meg a borsot, megsózzuk, és olyan puhára főzzük, hogy a hús a csontról leváljék. Ekkor hideg helyre tesszük, és ha kihűlt, a tetején összegyűlt zsiradékot óvatosan leszedjük róla. Ezután felolvasztjuk, a húsdarabokat tálra tesszük, arányosan téve egymás mellé húsost és porcogóst (a kocsonyahúsból fejtsük ki a csontokat), a húsokat a bőrdarabkákkal leborítjuk, és vékony ruhán keresztül szűrjük rá a levét. Fagyaszthatjuk formában is, akkor a formába először levet szűrünk, megfagyasztjuk, a húsdarabokkal kirakjuk, és a tetejére szűrjük az alig langyos levet. (Ha nem kapunk kocsonyahúst, főzhetjük a kocsonyát csülökből is: ilyenkor két bőrös mellső csülköt és 1/2 kg színhúst vásároljunk. A visszamaradt langyos levébe egy evőkanál zselatint keverünk, és ha felolvadt, átszűrve öntjük a húsra. így biztosan megkocsonyásodik.) Ecetes tormát mindig adjunk hozzá, de kitűnő körítése az ecetes-hagymás burgonyasaláta is.