Almás sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Almás sütemény

Hozzávalók:

A pohár 2 dl-es.

  • 2 pohár liszt
  • 20 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kanál cukor
  • fél pohár tejföl
  • vanília aroma
  • 50 dkg savanyúbb alma, zöldalma
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • vaníliás cukor

Elkészítése:
A margarint késsel apróra vágjuk, hozzáadjuk a tojás sárgáját, az egész tojást, és a cukorral összekevert élesztőt, majd hozzáadjuk a vanília aromát, (én ehelyett most mogyorós aromával próbáltam ki), a csipetnyi sót és még egy ideig a késsel apríthatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A meglisztezett asztalon, vagy deszkán kinyújtjuk a tésztát kb 3 mm vastagra és szív alakú formával(vagy más) kis sütiket szaggatunk belőle. A korongok egyik felére tölteléket helyezünk , amely a kimagozott, és lereszelt zöld/ savanykásabb almát jelenti.Az almát megszórom ízlés szerint vaníliás cukorral és fahéjjal, majd összeragasztjuk a derelyéket, villával lenyomkodjuk az oldalát. Olajjal kikent tepsiben 180-190 fokon aranybarnára sütjük. Fahéjas porcukorral meghintem amikor feltálalom és még esetleg egy kis reszelt citromhéjjal is.

Tipp:

Nem feltétlenül kell szaggatóval kiszaggatnunk a tésztát, az is elég ha vékonyra kinyújtjuk a tésztát, megtöltjük töltelékkel, és félbe hajtjuk, de úgy hogy a hajtásnál ne legyen túl vastag a tészta, hogy meg tudjon sülni. Így is nagyon mutatós tud lenni, amikor felszeljük (mellékeltem fotót erről is ) :) Jó étvágyat, frissen a legfinomabb! :)