Drezdai kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Drezdai kalács

Hozzávalók:

  • 150 g mazsola
  • 3 ml rum
  • 50 dkg liszt
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • 20 dkg cukrozott kandírozott vegyes gyümölcs
  • 0,5 tk őrölt fahéj
  • 0,5 tk őrölt szegfűszeg
  • 0,5 tk őrölt szerecsendió
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja

Díszítéshez:

  • 7,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg porcukor

Elkészítése:
A mazsolát a rumba beáztatjuk. A tejet,porcukrot és az élesztőt egy tálba tesszük és elkeverjük. A cukrozott gyümölcsöket apróra vágjuk. A lisztbe keverjük a sót, a vajat felolvasztjuk. Amikor az élesztő felfutott,hozzáadjuk a tojást,olvasztott vajat,őrölt fűszereket,narancs és a citrom reszelt héját. Alaposan összekeverjük, majd a liszthez öntjük. A tésztát alaposan összegyúrjuk, majd hozzátesszük a mazsolát és a gyümölcsöket. Ismét alaposan összegyúrjuk, majd letakarjuk és meleg helyen kétszeresére kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.Kelesztés után átmozgatjuk a tésztát majd 30 cm hosszú,elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és még 15 percig kelesztjük. 170 fokon 50 percig sütjük. A kisült kalács tetejét még forrón lekenjük olvasztott vajjal és vastagon leporcukrozzuk. A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk