Pulykasütés

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • egy 3-4 kg-os bébipulyka
  • 10 dkg füstölt szalonna, (1 alma)
  • 8 dkg vaj
  • esetleg grillfűszer

Elkészítés:
Ha egészben akarjuk sütni a pulykát, lehetőleg mindig a gyorstápon nevelt (tehát zsenge húsú) bébipulykát vegyük hozzá. Ha öregebb, házi pulykát veszünk, a combjában esernyőhúrokhoz hasonló kemény inakat találunk, amelynek eltávolítása rendkívül bonyolult. De még a bébipulykát is gondosan elő kell készíteni sütés előtt, mert a húsa nagyon száraz, szívós. Ezért valamennyi húsos részét sűrűn megtűzdeljük füstölt szalonnával, és ha a szalonna nem túl sós, kívül-belül megsózzuk. (Még porhanyósabb lesz a pulykamell, ha a bőrét kétoldalt felhajtjuk, és a húsát alatta, a rostjaira merőlegesen félcentis közökben bevágjuk. Minden második vágatba hajszálvékony szalonnaszeletet csúsztatunk, a többi vágatba pedig megtisztított, nagyon vékonyra szelt almát. Az alma a párolás, sütés során teljesen szétfő, csak fellazítja, zamatossá teszi a száraz húst. Ezután a bőrét eredeti helyére visszahajtjuk, és kétoldalt fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzítjük, nehogy a sülés során felkunkorodjon. Vastagon bevajazzuk kívül-belül a szárnyast, és dupla alufóliarétegbe csomagoljuk A sütőben annyi óráig sütjük, ahány kilós a pulyka, majd a fóliát lehajtva, szépen megpirítjuk. Almapüré illik hozzá.Süthetjük római tálban is a pulykát alufólia helyett, ugyanúgy járunk el vele, mint a fóliással.