Katalán töltött káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 40 dkg főtt marhahús
  • 20 dkg főtt füstölt tarja
  • 4 zöldpaprika
  • 3 paradicsom
  • 2 gerezd tört fokhagyma
  • 10 dkg gomba
  • 5 dkg rizs
  • 1 tojás
  • 1 kg-os laza fehérkáposzta
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 evőkanál olaj
  • őrölt bors
  • majoránna
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:
A kifőtt marhahúst megdaráljuk, és összegyúrjuk a darált füstölt hússal, egy kockákra vágott zöldpaprikával, a fokhagymával, a félig főtt rizzsel, a tojással meg a fűszerekkel. A gombát az olajban megpároljuk, és azt is a húskeverékhez adjuk. Közben a káposztafejet sós vízben megabáljuk, alaposan lecsepegtetjük, és leveleit óvatosan szétnyitva (hogy azért a fej egészben maradjon) a hústölteléket a nyílásokba tömjük. Egy tűzálló tálat szalonnaszeletekkel kibélelünk, a megtöltött káposztát beleállítjuk (amelyet zsineggel át is kötünk, ne¬hogy szétbomoljék), a tetejére szalonnaszeleteket fektetünk, és felszeletelt paradicsommal meg zöldpaprikával körülrakjuk. Öntünk alá egy keveset a maradék húslevesből (vagy leveskockával pótoljuk a húslevest), és zsírpapírral vagy alufóliával lefedve, a sütőben megsütjük. Végül a papírt levéve róla, felső lángon a tetejét megpirítjuk.