Csíkos mézes szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága
Csíkos mézes szelet

Hozzávalók:
Mézes laphoz:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 3 ek étolaj
  • 10 dkg olvasztott méz
  • 1 kk szódabikarbóna
  • fahéj

Piskótához:

  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 5 ek víz
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor

Krém:

  • pár ek pikáns ízű lekvár
  • 6 dl tej
  • 2 cs csokoládés pudingpor
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor

Csokimáz:

  • 18 dkg porcukor
  • 18 dkg margarin
  • 2 ek tej
  • 1 cs főzés nélküli csokis pudingpor

Elkészítése:
A mézes lap hozzávalóit összegyúrjuk. Két egyenlő részre osztjuk és közepes tepsi hátulján vékony lapokat sütünk. (180 fokon 5-7 perc alatt.) Hagyjuk kihűlni. Közben a tojások sárgáját alaposan kikeverjük a cukor felével és a vízzel. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A habhoz felváltva hozzáadjuk a sárgákat és a lisztet. Széles mozdulatokkal eldolgozzuk. Abban a tepsiben sütjük ki (tűpróbáig), melynek a hátulján sütöttük a mézes lapokat. Hagyjuk kihűlni és ha kihűlt akkor a hosszabbik oldala mentén 5 egyenlő részre osztjuk és így 5 egyenlő csíkra szeljük fel. A krémhez a pudingport kikeverjük csomómentesre a tejjel és kis lángon állandó kevergetés mellet besűrűsítjük. Hagyjuk kihűlni, közben kikeverjük a porcukrot a margarinnal és a kihűlt krémhez adjuk, és jól eldolgozzuk. Az egyik mézes lapot megkenjük a csokis krémmel és erre ráhelyezzük a piskóta csíkokat úgy, hogy mindegyik között legyen egy ujjnyi hely. A maradék krémet a csíkok közé kenjük. A másik mézes lapot megkenjük lekvárral és a piskóta tetejére, úgy, hogy a lekváros fele a piskótára kerüljön. A máz hozzávalóit gőz felett besűrítjük és bevonjuk vele a süteményt. Hagyjuk megszilárdulni és másnap lehet is tálalni. Kell egy éjszaka mire megpuhulnak a lapok.