Pötyőke kocka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Pötyőke kocka

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 5 tojás
  • fél dl olaj
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor

Krémhez:

  • fél liter tej
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 6 ek cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 2 tojás fehérje

Tetejére:

  • 3 dl habtejszín
  • 1 cs habfixáló
  • 4 dkg porcukor

Elkészítése:
A tojások sárgáját gőz felett 10 dkg cukorral sűrűségig keverjük. Ha sűrű, akkor levesszük a gőzről és hozzáadjuk az olvasztott margarint, az olajat,és jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet. A maradék cukorral keményre felverjük a tojások habját, majd lassan hozzácsorgatjuk a tojások sárgáját, és széles mozdulatokkal beledolgozzuk, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet is és azt is beledolgozzuk. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 180 fokon 25-30 percig sütjük. Ha kihűlt lehúzzuk róla a papírt, és megkenjük a következő krémmel: kevés tejjel elkeverjük a pudingport, hozzáadjuk a tojások sárgáját és alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi tejet is és a cukrot, majd alacsony lángon, folyton kevergetve besűrítjük. A fehérjét 3 ek cukorral kemény habbá verjük és a még forró krémbe keverjük. Rákenjük a megsült tésztára. A habtejszínt (ha nem cukrozottat használunk) felverjük a habfixálóval és a porcukorral. A kihűlt krém tetejére simítjuk és kakaó pöttyökkel díszítjük.