Hozzávalók:
Elkészítése: Hogy csökkentsük a lencse főzési idejét, érdemes beáztatni egy éjszakára. A főzés előtt cseréljünk alatta vizet, majd mehet lábasba. Egy picivel több vízben kezdjük el főzni, mint amennyi ellepi, és közben sózzunk, borsozzunk, mehet bele a kömény, a babérlevél és persze egyben a vöröshagyma is.
Ha a lencse már majdnem kész van, akkor tejfölös rántással sűrűsítsük be. Ehhez a lisztet egy kevés olajon kezdjük el pirítani, majd ha zsemle illatúvá vált, akkor húzzuk le a tűzről, és öntsünk hozzá 1-2 merőkanállal a léből, és keverjük simára. Ezt követően a tejfölt is keverjük jól el a rántásban, majd mehet bele az ételbe. Én ekkor szoktam a kolbászt is az ételbe rakni, amely nemcsak ízesíteni, hanem színezni is fogja ezt a kiváló ételt. 2-3 perc forralás után kész is van a lencsefőzelék.
Ha a lencse megfőtt, akkor belekeverem a mustárt, és a néhány csepp ecetet.
Amikor kolbászt választanak a lencsefőzelékhez, akkor mindig kiváló minőségű füstölt, vagy lángolt kolbászt vegyenek, lehetőleg Gyulait, vagy Csabait, esetleg jó fajta házit.