Tökfőzelék

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó
Tökfőzelék

Hozzávalók:

  • 1 kg gyalult tök
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 csokor kapor
  • kb 2 dl tejföl
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1-2 tk ecet (ízlés szerint)
  • pirospaprika (opcionális)
  • 3 ek olaj
  • 3-4 ek finomliszt

Elkészítés:

A vöröshagymát a felforrósított olajon kezdjük el dinsztelni, majd amikor üvegessé válik, akkor adjuk hozzá a gyalult tököt és együtt pároljuk tovább. Pár perc múlva adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tököt éppen ellepje és sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt pároljuk.

Mielőtt a tök megpuhulna, a tejfölt a liszttel keverjük össze és adjunk hozzá a főzelék levéből is, végezzünk hőkiegyenlítést, majd adjuk a főzelékhez és kevergetve főzzük fel. Én ekkor szoktam az ételbe tenni az apróra vágott kaprot és a zúzott fokhagymát is.

A habarással forraljuk a tökfőzeléket egy pár percig, hogy besűrűsödjön, és a liszt íze elmúljon. Ha nem lenne elég sűrű, akkor adhatunk még hozzá kevés lisztet.

Miután megfőtt a tökfőzelék, ízlés szerint tehetünk bele ecetet is.

A tökfőzelék titka a kaporban és a fokhagymában rejlik, melyeket csak a főzés legvégén tegyünk az ételbe, hogy az ízük és az aromájuk ne illanjon el. Aki pirosan szereti a tökfőzeléket, az a hagyma pirításakor tehet egy kis pirospaprikát is bele.

Tipp:

A tök magas rosttartalmú és alacsony kalóriatartalmú zöldség. Gazdag A-vitaminban, C-vitaminban és béta-karotinban, amelyek erős antioxidánsok és segíthetnek erősíteni az immunrendszert, támogatni a látást és védeni a sejteket a káros szabad gyökök ellen.

A tökfőzelék emellett magas víztartalommal rendelkezik, így hozzájárulhat a hidratáltság fenntartásához.

Rendkívül tápláló és könnyen emészthető, ami fontos a megfelelő emésztés és az egészséges bélműködés szempontjából.

Továbbá, a tökfőzelékben található ásványi anyagok, mint például a kálium, magnézium és cink, fontosak az idegrendszer és izomfunkció támogatásához.