Hozzávalók (8 rózsához):
Elkészítése:
A kenyérsütő üstjébe tesszük a tejet, sót, olvasztott vajat és tojást.
A lisztet a cukorral, és a fahéjjal elkeverjük, majd ezt is az üstbe tesszük, végül rámorzsoljuk az élesztőt.
Tészta programon megdagasztatjuk, majd a kenyérsütőt kihúzzuk az áramforrásból, fél órát kelni hagyjuk a tésztát benne.
Készítsünk elő 2 db 12 darabos muffin sütőt. Az egyikben 6, a másikban 2 mélyedést vajazzunk ki.
Fontos, hogy szellősen rakjuk a formába a rózsákat, mert kelés, és sülés közben nagyon sokat nőnek a rózsák.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk,
kettéosztjuk, majd egyenként vékonyra (kb 2 mm) kinyújtjuk, majd 5 cm átmérőjű kör szaggatóval szirmokat szaggatunk belőle.
Egy rózsához kb 14-15 szirmot számoljunk.
A szirmok egyik felét kenjük meg egy kis olvasztott vajjal, hogy megakadályozzuk a szirmok összetapadását kelés közben.
A nem vajas részénél fogva formáljuk meg a rózsákat, azaz tekergessük egymás köré a szirmokat úgy, hogy a vajas része legyen a nyíló rész.
Tegyük a kész rózsát muffinsütő mélyedésébe, nem kell teljesen kitöltse, kelés közben jócskán megkel majd.
Kelesszük duplájára, majd kenjük le egy lágyan felvert tojással, szórjuk meg alaposan cukorral, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg.
Fahéjat lecserélhetjük vaníliára, citromhéjra, vagy ki mire szeretné.
Sztori: Ez a rózsa alakúra formázott kelt tészta recept igazán elegáns péksütemény. Tökéletes egy kis eper dzsemmel, és egy bögre tejjel, kávéval reggelire.