Erőleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Erőleves

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált marhahús
  • 50 dkg marhacsont
  • 2 tojásfehérje
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 szál pasztinák
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 kis szelet zeller vagy zellerlevél
  • 1-2 gerezd fokhagyma,
  • 1 deci házi paradicsomlé vagy 2 db friss paradicsom
  • 1 g egész bors,

Elkészítése:

A darált húst a tojás fehérjével és a paradicsommal összegyúrjuk, majd lassan hideg vízzel felengedjük.
Állandó keverés mellett felforraljuk, mert amíg fel nem forrt, könnyen odaéghet.
Ugyanis a tojásfehérje lerakódik az edény aljára, és kozmás ízt kaphat. Ha felforrt, a felszeletelt vegyes zöldséggel, a csonttal,a fej hagymával, az 1 gerezd fokhagymával,a zellerrel és a fűszerekkel ízesítjük. Megsózzuk, és legalább 2- 3 órán át egész lassan forraljuk, lehetőleg alacsony hőfokon. Ezek után levesszük, hagyjuk leülepedni. Ezt követően óvatosan szűrjük át tiszta edénybe, hogy aranysárga, átlátszó legyen. Ha zsírcseppek úszkálnak a leves tetején, papírszalvétával távolítsuk el.

Ha a leves nem egészen tiszta, a még langyos levesbe keverjünk egy felvert tojáshabot, és addig forraljuk lassan, amíg a leves tiszta nem lesz.
A levestől elvált szürkés tojáshabot távolítsuk el, és a levest újból szűrjük le.
Cérnametélttel tálaljuk!