Görög gyros házi pitában

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Görög gyros házi pitában

Hozzávalók:
Húshoz:

  • 50 dkg csirkemell, vagy sertéshús
  • 5 ek gyros fűszerkeverék
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek citromlé

Tzatziki:

  • 2 pohár joghurt
  • 2 db kígyóuborka
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • citromlé
  • olívaolaj

Pita:

  • 45 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 3 dl víz

Elkészítés:

A húst csíkokra vágjuk, és bepácoljuk pár órára a gyros fűszerkeverékkel.

Kevés olajon sütjük majd ki, ha a mártást és a pitákat is elkészítettük már.

A tzatziki elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük, a burgonyát hasábokra vágjuk. Elkészítjük a Tzatziki mártást. Az uborkát lereszeljük a héjával együtt.

Picit megsózzuk, hagyjuk, hogy levet eresszen és kicsavarjuk. Hozzákeverjük a joghurthoz, majd adunk hozzá 3-4 gerezd áttört fokhagymát.

Sózzuk, borsozzuk, kb. egy teáskanálnyi citromlevet és ugyanennyi olíva olajat keverünk hozzá. Az egészet jól összedolgozzuk, és minimum 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Jöhet a pita elkészítése.

A pita elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk, 8-10 gombócot formálunk belőle és a duplára kelesztjük.

Ha megkeltek, egyenként kinyújtjuk őket, és letakarva még 15 percet kelesztjük. Egy felmelegített serpenyőben (vagy sütőpapírral bélelt tepsibe) a villával megszurkált pita mindkét oldalát világosra sütjük.

A kész pitának puhának kell lennie, hogy könnyen fel lehessen tekerni, ezért konyharuhával letakarjuk fogyasztásig.

Összeállítjuk tálaláshoz az ételünket.

A pitákat megkenjük a tzatziki mártással, elosszuk rajtuk a zöldségeket, a húst, és a külön kisütött hasábburgonyát, majd tölcsér alakúra feltekerjük, alufólia segítségével.

Tipp: Gyros fűszerkeverék házilag:

  • 3 ek só
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 tk őrölt bors
  • 1 ek aprított vagy szárított petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek aprított vagy szárított oregánó
  • őrölt fahéj
  • őrölt szerecsendió
  • őrölt római kömény
  • őrölt ánizsmag
  • őrölt édeskömény mag