Túrós batyu

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Túrós batyu

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek porcukor
  • 1 dl étolaj
  • 1 mk só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojássárgája

A nyújtáshoz:

  • finomliszt

A lekenéshez:

  • 3 ek étolaj

A töltelékhez:

  • 30 dkg túró
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek búzadara
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2-3 ek porcukor
  • mazsola

Elkészítése:
1 dl langyos tejben pici cukorral az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk és a felfuttatott élesztővel, valamint a tészta hozzávalóit hozzáadva, jól kidolgozzuk. Először egy ragacsos masszát kapunk, tovább dagasztjuk, míg szép hólyagos lesz és a tál falától elválik. A tetejét étolajjal lekenjük, a kelesztő tál tetejét rátesszük és meleg helyen duplájára kelesztjük. Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük. A muffin formát olajjal kikenjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, 12 db négyzetre vágjuk, tölteléket teszünk a közepükre. A tészta négy sarkát felül, középen összefogjuk, egyet csavarunk rajta. A tetejüket olajjal lekenjük, majd közepesen forró sütőben 180 fokon megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.