“Éjszakás” túrós pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
“Éjszakás” túrós pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg túró (fele juhtúró is lehet, így még finomabb)
  • 3 dkg élesztő
  • 25 dkg margarin
  • 1 pohár tejföl (175 g)
  • 1 tojás
  • 1 tk só

Tetejére:

  • 1 tojás sárgája
  • reszelt sajt ízlés szerint
  • szezámmag

Elkészítése:

Az áttört túrót elkeverjük a liszttel, elmorzsoljuk benne a margarint és a lereszelt élesztőt. Hozzáadjuk a felvert tojást és a tejfölt, sóval ízesítve a tésztát jól összedolgozzuk.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük (ezért a legjobb a tésztát előző este összeállítani).

Másnap kinyújtjuk, majd a szokásos módon hajtogatjuk, legalább 3x. (Fentről lefelé, jobbról balra.) A hajtogatások között kb 30 percet pihentetjük a tésztát.

Utoljára ujjnyira nyújtjuk, tetejét tojás sárgájával megkenjük, reszelt sajttal, szezámmaggal megszórjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Derelyevágóval rudakat is vághatunk.)

180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.