Hozzávalók:
Elkészítése:
A céklát megmossuk, de nem hámozzuk meg. Egyenként alufóliába csomagolva egy tepsiben (ha véletlenül levet eresztene) kb. 1,5 órát sütjük a 180-200 fokos sütőben. Ha kissé kihűlt, meghámozzuk és robotgépben felaprítjuk, vagy a turmixgépben némi folyadékkal (pl. az 1dl tejjel) együtt turmixoljuk – csak az eleve hozzávaló folyadékot használjuk fel erre a célra.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, kakaó, cukor; majd hozzáadjuk a céklát, a 2 tojást külön felverve, olajat és a maradék tejet. Tehetünk bele étcsoki darabokat, aszalt áfonyát, meggyet ízlés szerint. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 perc – de amíg felpúposodik és megrepedezik, tovább nem. A muffin akkor jó, ha a sütőből kivéve szinte még túl puhának tűnik, de miután kihűlt, egy nagyon jó állagú, nem morzsálódó tészta lesz belőle. Jó étvágyat! És nem utolsó sorban remek torta alap! Csokoládés vagy vaníliakrémes töltelék illik hozzá.
Sztori: Amikor kisfiam megszületett, elhatároztam, hogy mindenfélét főzök neki, üvegeset csak végszükség esetén. Anyukám a kiskertjében addigra kinevelte a finomabbnál finomabb bio zöldségeket, melyeket összegyűjtöttem és főzve, turmixolva, dobozolva a fagyasztóba adagoltam. Fiam imádta a céklapürét, én magam is meglepődtem, mennyire édes íze van, szinte már a cukorral vetekedett. Ekkor jött az ötlet, hogy sütemény legyen belőle, arról nem beszélve, hogy kissé túlméreteztem csemetém igényeit, és jópár fel nem használt céklapüré maradt a jégen.